Hur skiljer sig möbler för offentligt bruk från möbler för hemmabruk?

Skillnaden mellan en möbel för offentligt bruk och en möbel för hemmabruk stavas som regel hållfasthet. T ex så är en restaurangstol helt enkelt en starkare konstruktion än en hemmastol. Det gäller alla dess beståndsdelar, från själva trämaterialet till limfogar och härdlacker.

Till vänster en stol för privatbruk. För att motverka brytkraften har man en tvärslå på stolsbenens nedre del. Restaurangstolen till höger har en väsentligt rustikare uppbyggnad.

En stol för hemmet brukar vara beräknad för en brukarvikt på max 110 kilo. Den är sällan förstärkt under sitsen vilket ofta leder till ranglighet efter ett tag.

En restaurangstol är typiskt testat för vikter upp till 140, 160 och vissa fall 200 kilo. Emellertid klarar de flesta stolar ett tryck på 200 kilo om det kommer rakt uppifrån, vattendelaren är de tester som utsätter stolen för sidokrafter, test av ryggstöd och ben etc.

Beklädnadsmaterialet på en offentlig möbel skall ha en hög slitstyrka, inte spricka eller noppa samt kunna motstå blekning eller gulfärgning över tid. Dessvärre finns det fortfarande intedningsarkitekter som prioriterar färg och form framför funktionalitet och hållbarhet. Man väljer fel material som redan efter en kort tid kommer att nötas ut.

Vissa möbeltillverkare hävdar att det som finns under själva beklädnaden, stoppningen, är viktigare än beklädnadsmaterialet. Detta kan man till viss del hålla med om. Lågkvalitativa skumplaster blir snabbt nedsuttna och sitsar och ryggar kan se ”knöliga” ut. Inget man vill se i en restaurangmiljö.

Generellt kan man säga att en högre densitet på kallskummet som utgör stoppningen på en stol eller soffa ger en bättre sittkomfort. En möbel för offentligt bruk har ofta flera sorters skumplaster i sig beroende på vilken del av möbeln den sitter.

Det är oftast ekonomiska orsaker som gör att möbler avsedda för hemmabruk förekommer i offentliga sammanhang. För den ofta ansträngda uppstartsbudgeten kan valet stå mellan 100 st billiga(men undermåliga) stolar eller 20 st kvalitetsstolar. Efter något år kommer dock de billiga stolarna behöva bytas ut, knappast något som gynnar vare sig miljö eller totalekonomin.

Satsa därför på ordentliga möbler redan från start. De finns många bra finansieringsalternativ ute på marknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s