Reparation av lädersoffa och läderstolar

Plötsligt händer det: en reva har uppstått på stolssitsen eller restaurangsoffan. Oftast uppkommer dessa genom direkt åverkan eller hård mekanisk kraft som på något sätt skadar konstlädret. Alla restaurangägares största fasa, hanterverkarbyxan med hängande verktyg är faktiskt sällan orsaken till dessa revor.

Hur som haver, dessa skador måste repareras snarast -annars kommer de snart bli ännu större…

Pä marknaden finns en rad olika vinyl fix-kit som är lämpliga för ändamålet. Nedan beskriver vi hur ett skadat parti lagas när revan ännu inte hunnit gå igenom nätet(mesh) som sitter på konstlädrets baksida. Detta kit kan köpas av Traktera AB och innehåller färg som du själv blandar till rätt nyans. Är din möbel köpt hos Traktera får du reparationskitet redan färdigblandat.

Skada på konstlädret som inte gått igenom helt.

Om revan är stor skall man försöka reparera baksidan av lädret(=öppet hål). Man använder då en bit textil som fästes på baksidan av lädret och fixerar denna med vinylklister. Låt torka minst en halvtimme.

Belägg sedan textilen med mer vinylklister på lädrets framsida så att det kommer jämns med ytan på konstlädret. I övrigt följ instruktionen på nedan.

Själva proceduren bygger på att man skall behålla lädrets elasticitet och hållfasthet. Slutresultatet blir nästan aldrig perfekt, men det går att komma nära. Man vill motverka att reparationen ser ut som en fläck. Det skall se naturligt ut. Därför använder man ett profilerat papper som medföljer kitet.

Profilpapperet har en non-stick baksida samt ett läder-reliefmönster på detta. Detta mönster skall vara likt mönstret på lädret som repareras-annars kommer skadan se ut som ett lackat brev.

Vinylklistret läggs i håligheten. Var noga med att fördela klistret jämt. Använd en spatel.

Först lägger man en sträng vinylklister(Vinyl Adhesive). Sedan ”armerar” man med ett tunt skikt hushållspapper. Nästa steg är färgen/lagningsmassan som sedan brännmärkes fast med hjälp av en upphettad stav. Man lägger profilpapperet mellan staven och lädret.

Lägg ett lager vanligt hushållspapper på vinylmassan. Arbeta försiktigt bort kanterna så att ingen bit anligger lädret. Påför sedan lagningsmassan.

Jämna ut lagningsmassan försiktigt. Låt den inte komma i kontakt med lädret, utan den skall endast fylla ut hålet med en viss ”ytspänning”. Lägg sedan på profilpapperet och värmehärda massan,

Använd en cigarettändare och hetta upp metallstycket till +300C(alltså väldigt hett med inte glödgat). Värmen skall transfereras via profilpapperet till vinylfärgen som då stelnar samt får samma textur som lädret.

Skadan lagad.

Ofta får man göra denna procedur två gånger för ett bra resultat. Tänk då på att använda mindre färg till strängen så att den inte flyter ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s