Placering kring runda bord

Ett runt bord är ett smart sätt att möblera om rummet har många hörn och vinklar. Ett rätvinkligt bord bör följa väggarnas vinklar för att inte upplevas som malplacerat. Ett runt bord ”blendar” in på de allra flesta ställen.

Givetvis är det en fördel att sällskapet hela tiden kan se varandra, men ett större runt bord tar också upp mycket yta som i sin tur också minskar platsutnyttjandegraden i matsalen.

Det finns vissa enkla regler att följa, så här får vi damma av de gamla matteböckerna(lugn, det är fortfarande bara mellanstadienivå) och titta på diameter, area och omkrets.

En traditionell rund ”tvåa” har en diameter på 70 cm(barbord och cafébord är mindre). Omkretsen får man fram genom att multiplicera diametern med pi(3,14)

Omkrets=70 cm x 3,14 =210,8 cm

På ett fyrkantigt bord krävs en bredd på 60 cm och ett djup på 35 cm per person, men får då tre och halv person plats runt ett bord med diametern 70 cm(210 cm/60=3,5)? Svaret är nej. Inte om skall kunna duka upp med porslin i alla fall.

Uppdukning med större tallrikar, sideassietter mm kräver en större bordsyta.

Om man utgår från en rund skiva med 70 cm i diameter, och liksom lägger en rektangulär skiva med måttet 60×70 cm över den för att få fram hur mycket plats som krävs för en person och sedan gör samma sak på den andra sidan får man fram vilken diameter som krävs genom att dra ett streck mellan hörnen på dessa rektanglar

Man ser då att ett runt bord för 4 personer minst kräver en omkrets på cirka 90 cm. För ökad sittkomfort och möjlighet att duka upp med porslin som serveras apart bör man överväga 110 cm i diameter.

Serverar man enklare barrätter eller driver café räcker 90 cm gott och väl.

2 personer    60-70 cm

4 personer    90 -110 cm

6 personer    120 cm

8 personer    160 cm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s