Vilken typ av bord skall jag ha?

Valet av bord styrs såklart av inredningen i restaurangen, men i stort kan man dela in borden i två huvudsakliga grupper: naturmaterial eller konstmaterial.

Spontant kanske ett naturligt material känns som mer miljövänligt, men så är absolut inte fallet. Bord i exempelvis massiv ek har en större klimatpåverkan än ett bord i laminat då ekar växer väldigt långsamt och är en ändlig resurs.

Till naturmaterialen räknas vanligtvis trä eller sten. Både trä- och stenmaterial är känsliga för värme och kemikalier. De kräver ett annat underhåll och skötsel för att bevaras över tid. Givetvis känns rena naturmaterial lyxigare, och har man höga ambitioner med sin restaurang eller café är de ofta att föredra.

trees with pathway
Ekar är en ändlig resurs. 

Ett massivträbord kan vid behov slipas ned och lackas om för att återfå sin ursprungliga lyster.

Konstmaterialen är beständiga över lång tid och klarar ofta tuff användning i 10-15 år. Bord för inomhusbruk tillverkas som regel i laminat eller i den billigare formen melamin. Optiskt är det svårt att skilja laminat från melamin, men vid hård användning märks skillnaderna ganska snart. Den mjukare kärnan i en melaminskiva ger sig ofta tillkänna vid hårda slag då flisor slås ut ur bordsskivan. De är heller inte lika fuktresistent som en skiva i laminat.

För hemmabruk är dock melaminskivan ett utmärkt val.

Valet av bordsstativ för användning i professionell miljö påverkas ytterst av hur mycket plats man har tillgänglig. Bordsben som sitter i skivans ytterkanter tar extra plats och är betydligt mer svårmöblerade varför ett centrerat bordsstativ är att föredra. 

bordsstativ_metro_dubbel_alu

Nedan följer lite matnyttig information om olika former och storlekar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s